Tjänster
Jag kan hjälpa er med det mesta inom området internet – webb,
här är några exempel på olika tjänster jag erbjuder:
Rådgivning
Om man inte själv har så mycket kunskaper om webben eller hur man på bästa sätt genomför ett webbprojekt, kan det vara väl värt att ta hjälp. Jag har jobbat i många år inom olika områden och kan hjälpa till med det mesta. Och skulle det mot förmodan handla om ett område som jag inte har så mycket erfarenhet av, så har jag garanterat någon samarbetspartner som i så fall kan hjälpa till.
En sak jag kan göra är att analysera er befintliga sajt för att se hur den mår, man kan kalla det en sorts hälso-kontroll. Efter det får ni en rapport där jag på pekar sådana saker som skulle kunna bli bättre.
Jag kan också hjälpa till med att ta fram krav-specifikationer om ni vill göra om er befintliga sajt alternativt bygga en helt ny. Risken finns annars att ni får något som inte är det optimala för det resultat ni vill åstadkomma. Allting handlar ju om att ha den bästa möjliga sajten som hjälper er verksamhet på effektivast möjliga sätt. Oavsett om det handlar om en extern sida för era kunder där ni presenterat era varor eller tjänster på bästa sätt, eller om det är ett intranät där ni vill ha bästa möjliga stöd för er interna kommunikation.
Projektledning / Teknisk projektledning
Om man skall genomföra lite större webbprojekt där man har flera olika aktörer inblandade, såsom exempelvis grafiska designers, SEO-experter, webbprogrammerare, testare, etc, så krävs det en effektiv styrning av detta för att inte tiden och med det kostnaden skall dra iväg. Dvs. det krävs en erfaren och effektiv projektledare som kan kontrollera det hela och som helst också kan prata samma språk som de olika medverkande. Inte sällan har webbprojekt försenats kraftigt eller till och med havererat helt för att de olika aktörerna inte kan samordna sina arbeten.
Jag har jobbat i alla olika delar av ett webbprojekt och kan därför fungera som projektledare och styra era projekt säkert och effektivt i hamn.
Jag kan också jobba som teknisk projektledare och vara länken mellan kommunikationsavdelningen och utvecklingsavdelningen. Inte sällan är det problem att ställa rätt krav på utvecklarna för att få det slutresultat man önskar och likaså kan det vara svårt för utvecklare att förstå exakt vad det är man önskar från ett system då utvecklare sällan tänker som en användare.
Med min bakgrund där jag jobbat såväl som programmerare som webbkommunikatör och användare av många olika system kan jag på ett effektivt sätt ta fram kravspecifikationer och jobba tillsammans med utvecklare så att det system de jobbar med blir så bra och lättanvända för slutanvändarna som möjligt.
Migreringsexpert
Alla som någon gång varit inblandade i ett projekt som går ut på att flytta en webbplats (intern eller extern) från ett system till ett annat vet vilka utmaningar det innebär. Det handlar om så mycket mer än bara flytt av data, det är mycket som skall planeras och genomföras på ett korrekt sätt och i rätt ordning för att flytten skall gå så smidigt som möjligt och för att slutresultatet skall bli så bra som möjligt.
Varje migreringsprojekt är unikt och måste planeras och genomföras utifrån dess specifika förutsättningar men listan på saker att tänka på är oftast liknande och kan inte sällan innehålla upp till 100 punkter.
Jag har jobbat i ett antal sådana projekt och kan hjälpa till att såväl planera som genomföra detta.
Webb-produktion
Ganska ofta har jag kommit till ett första möte med en kund som vill ha en ny sajt byggd, och det första jag fått presenterat för mig är en design-skiss eller en idé om hur sidan skall se ut rent grafiskt. Detta kan ju såklart vara bra, men det är inte där man normalt börjar. Innan man ens börjar fundera på hur sajten skall se ut, så bör man planera vad den skall användas till. Vilket är huvudsyftet? Vilka olika webbläsare/enheter skall den fungera för? Mobil-anpassade sidor, speciell mobil-version eller app? Hur skall strukturen se ut? Vad är de viktigaste syftet med sidorna? Målgrupp? Skall man använda ett publiceringsverktyg och i så fall vilket? Hur ofta tror man att sidorna kommer att uppdateras? Det finns många steg att ta innan man börjar fundera på den grafiska designen…
När alla dessa punkter är avbockade, då tar man fram den grafiska designen, kodar upp de nödvändiga mallarna och installerar dem i det publiceringsverktyg man bestämt sig för. Sen fyller man på med allt innehåll och även här finns det en hel del att tänka på, speciellt när det gäller sökmotor-optimeringen.
Kontakta mig nu
...för ett förutsättningslöst samtal så kan vi diskutera exakt hur jag kan hjälpa dig att få ett lite enklare, bättre eller smartare webb-liv!